Het Heuvelland

 

Het Heuvelland

Het Limburgse Heuvelland is niet alleen bekend vanwege het natuurschoon, maar ook vanwege de rijke cultuurhistorie. Vanwege de hoge landschappelijke waarde van het gebied is het Heuvelland in 2005 door de overheid aangewezen als Nationaal Landschap. Diverse plaatsen hebben een beschermd dorps- of stadsgezicht. Talloze kerken, kastelen, boerderijen en watermolens zijn rijksmonumenten. Een deel van de oudere gebouwen is uit lokale Limburgse mergel opgetrokken. Ook treft men er de typisch Zuid-Limburgse carr├ęboerderijen en vakwerkhuizen aan. Typisch Limburgs zijn ook de wegkruizen en wegkapelletjes, die langs veel wegen (soms holle wegen) te vinden zijn.
Bijzonder zijn ook de ondergrondse gangenstelsels die door mergelwinning ontstaan zijn, soms in totaal honderden kilometers lang. Deze Limburgse mergelgroeven, beter bekend als "mergelgrotten", zijn onder andere te vinden in de Cannerberg, de Sint-Pietersberg en in de omgeving van Geulhem en Valkenburg. In die laatste plaats en in de buurt van Rijckholt bevinden zich enkele vuursteenmijnen.

Wij vinden graag voor u een geschikte huurwoning in dit prachtig stukje Limburg. Laat ons uw wensen weten middels het contact formulier of reageer op een woning uit ons aanbod en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.